Veelgestelde vragen

Onze veldbloemenmengsels zijn geschikt voor de verschillende ondergonden. Een vuistregel is wel: hoe armer de grond, hoe rijker de bloei. Erg voedzame grond zorgt dan weer voor veel groen. Bij elk mengsel op deze site staat vermeld of het zaad al dan niet geschikt is voor jouw grond. 

Onze éénjarige mengsels zaai je best in het voorjaar in maart, april of mei. De meerjarige mengsels kan je tot en met september inzaaien. 

Dit is afhankelijk van de ondergrond en de weersomstandigheden 6 tot 8 weken. Uitzonderlijk kan dit al na 5 weken of tot 10 weken duren. 

Als je in het voorjaar inzaait zal een klassiek éénjarig mengsel als ‘Kleurenfeest’ na 6 weken uitgebloeid zijn. Een uitzondering hierop is ‘Vrolijke Bij’ die blijft bloeien tot aan de eerste vorst. Meerjarige mengsels bloeien afwisselend over een langere periode. 

Neem hiervoor een kijkje bij onze zaaitips of op de meegeleverde handleiding.

We maken hiervoor een onderscheid tussen de éénjarige en meerjarige mengsels.

Na de bloei heb je 2 keuzes.  

  1. Je bent liefhebber van een strakke tuin? Dan kan je best de bloemen afmaaien of knippen en alles onder frezen of spitten.  
  2. Je wilt een ecologische tuin met veel biodiversiteit? Dan wacht je best nog even om de bloemen te verwijderen tot februari. De uitgebloeide bloemen zijn een bron van voedsel voor insecten en vogels. Op die manier help je de vogels en insecten in de winter. Ook krijgt ander onkruid zo minder de kans om zich te ontwikkelen.
  1. Na de bloei verwijder je best handmatig het onkruid zodat de zaden zich niet verder verspreiden. 
  2. Maai of knip op het gewenste tijdstip (zie hierboven strakke of ecologische tuin) de bloemen op 15 cm hoogte. 
  3. Laat de bloemen nu een week liggen zodat de zaden die nog in de bloemen zitten op de grond kunnen vallen. 
  4. Verwijder daarna de afgemaaide of afgeknipte bloemen. 

Bloemen drogen tussen papier

  1. Snijd de bloemen af als ze op hun mooist zijn.
  2. Snijd geen vochtige bloemen af (na regen).
  3. Leg de bloemen tussen krantenpapier.
  4. Leg zware boeken op het de bovenkant van het krantenpapier. Dit zorgt ervoor dat de kleuren goed bewaren.
  5. Leg alles in een droge en warme ruimte.
  6. Wacht 6 weken.
  7. Klaar!

Bloemen drogen in de lucht

  1. Zoek een warme, donkere en droge ruimte.
  2. Bind de bloemen in kleine bosjes samen met een elastiek.
  3. Hang de bosjes omgekeerd op.
  4. Laat drogen tot de bloemen droog aanvoelen (max 8 weken).
  5. Klaar!
  1. Snijd de bloemen op het juiste moment af. Dit is afhankelijk van de soort idealiter juist voor het open gaan of juist erna. 
  2. Snij de bloemen ’s morgens af dan zijn ze het mooist.
  3. Kuis de bloemen en schik ze tot een mooi boeket. Zet daarna de bloemen in een vaas en snij ze kort ervoor nog eens aan.
  4. Voeg snijbloemenvoedsel toe.
  5. Geniet van de bloemen! 

De kiemfase is de belangrijkste fase. 

  1. De meest gemaakte fout is dat de zaden te diep in de grond gezaaid worden. Ze moeten oppervlakkig gezaaid worden.
  2. Hierna hebben de zaden vooral voldoende lichturen en vocht nodig. Let op dat de zaden niet te nat worden.  

Bevochtig bij droogte de bloemen tot de grond is dichtgegroeid tot een mooi bedje. Als de bloemen volgroeid zijn is het bij grote droogte aanbevolen om 1x per week water te geven. 

Bewaar de zaden bij voorkeur maximum 1,5 jaar in een droge en donkere omgeving zonder temperatuurschommelingen. 

Een vuistregel is 2 gram zaad per vierkante meter. Op de webshop selecteer je jouw benodigde oppervlakte en wij sturen de juiste hoeveelheid op.

Het grote verschil is natuurlijk dat een éénjarig mengsel slechts 1 jaar bloei oplevert. Een meerjarig mengsel zal 2/3 jaar of zelfs langer meegaan. De éénjarige mengsels zijn in vergelijking met de meerjarige mengsels explosiever. De bloemen bloeien meer op hetzelfde moment. Bij een meerjarig mengsel bloeien in het begin ook veel bloemen, maar daarna worden de bloemen minder uitbundig. 

Bij een meerjarig mengsel zal je meer onderhoud hebben omdat je tussentijds onkruid moet verwijderen. Een éénjarig mengsel kan je na de bloei gewoon maaien of knippen. 

In grote lijnen wel, maar de mengsels zijn afhankelijk van verschillende omstandigheden. Zo is de grond, warmte en het licht bepalend voor het uitzicht van de veldbloemen. Dus een mengsel kan er in twee tuinen met verschillende omstandigheden anders uitzien.

In sommige gemeenten zoals Gent, Wortegem-Petegem, Rijkevorsel en Ternat kan je aanspraak maken op een subsidie. Voor meer info kan je terecht op de site van jouw gemeente.

Vind je het antwoord op jouw vraag hier niet terug?